Karácsonyi Keksz

A kekszpecsétek csodálatos találmányok, akár egy mélységgel, akár plasztikusabb, bonyolultabb mintákkal dolgoznak. A legjobb, hogy nem is kell feltétlenül kekszpecsétet vennünk, bármilyen számunkra kedves felülettel, eszközzel nyomdázhatunk rá, ha megvan az a recept, amiben szép élesen megmarad a minta.

Mi a saját kedvenc, omlós és pecsételésre tökéletesen alkalmas receptünkkel szeretnénk meglepni követőinket Mikulás reggelén – a miénk természetesen a porcelán termékeink jelzésére használt pecsételővel díszített PP keksz lett, némi tojásmázzal és cukorgyönggyel a klasszikus havas decemberi hangulatot megidézendő, de a további ötleteknek csak a fantázia szabhat határt!

Karácsonyi Keksz (kb. 20 darabhoz) 
Hozzávalók:
160g búza finomliszt
20 g étkezési keményítő
1 tk. almás sütemény keverék
1 nagy csipet őrölt gyömbér
70 g margarin (Rama vajas íz)
1 ek. bio napraforgó olaj
1 vaníliás cukor
40 g porcukor
1 tojás sárgája
1 ek. tejszín

Elkészítés:
A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, majd a kemény tésztát legalább egy órára a hűtőbe tesszük. Hidegen, lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk, szaggatjuk és pecsételjük, majd 180 fokon középen vagy alsó rácson, sütőpapíron addig sütjük, amíg nagyon halványan el nem kezd barnulni a széle, de ekkor azonnal vegyük ki. Ha teljesen kihűlt, jöhet a dekorálás!

Tojásmáz:
1 db M-es tojás fehérje
170 g átszitált porcukor
Elkészítés:
A tojásfehérjét gépi habverővel lágy habbá verjük, majd fokozatosan hozzádolgozzuk az átszitált porcukrot, és magas fokozatos kemény dekorkrémmé dolgozzuk ki (kb. 5-7 perc). Azonnal felhasználjuk, mert elég hamar megköt.

Szeretettel teli Ünnepi készülődést kíván a Pannon Porcelán Csapata!